Ga naar de inhoud

Wie is er baas in jouw buik?

Screenshot van de Pakhuis de Zwijger website met daarop de titel van het event: "Wie is er baas in jouw buik?" Daarboven staat de omslag afbeelding, het werk Assimilation van Texta Queen (@textaqueen). Op het werk is een deel van het hoofd een persoon van kleur met kort donker haar te zien. De persoon is omringd met een vorm die zowel een kokosnoot als een baarmoeder kan voorstellen. Het hoofd wordt omklemd door een medisch instrument, in de vorm van twee botten, die aan elkaar gestrikt zijn met een rood lint. Om de persoon heen zien we een achtergrond gevuld met tandwielen waarop verschillende symbolen zijn geschilderd.

Prenataal testen: tegenwoordig is het zo’n automatisme dat we er vaak niet bij stilstaan. Echo’s, de NIPT test, vruchtwaterpunctie… Allemaal bedoeld om “afwijkingen” in een zo vroeg mogelijk stadium van de zwangerschap op te sporen. Maar waarom vinden we dat eigenlijk zo belangrijk? Is het mogelijk om écht een geïnformeerde keuze te maken over prenataal testen?

Internationaal is er een markt die prenataal testen tot een verdienmodel heeft gemaakt. Hoe meer een test aan het licht kan brengen, hoe “beter” die is. Dat heeft een grote zichtbare én onzichtbare impact. In 2004 werd bijvoorbeeld in Denemarken een prenatale test voor Down syndroom beschikbaar gemaakt voor alle zwangeren. Het gevolg? Er worden 95% minder kinderen met Down syndroom geboren.

FAA, de Bovengrondse en het Humanistisch Verbond organiseren in samenwerking met Pakhuis de Zwijger dit programma met de vraag: hoe bepalen we wie het recht heeft om wel of niet geboren te worden? Op 19 oktober gaan we met elkaar in gesprek over prenataal testen vanuit een feministisch en disabled perspectief, met zowel ervaringsdeskundigen als experts. Iedereen is welkom: (aanstaande) ouders, feministen en kinderen met én zonder handicap.

Het event vindt plaats op locatie – met de CoronaCheck app – en online. Er wordt gezorgd voor live captions en na afloop komt de opname online beschikbaar. Via de link in onze bio lees je meer over het programma, de sprekers en aanmelden. Zien we je daar?

Ga naar de inhoud