Ga naar de inhoud

Normaliseer stimmen

Jacquie, een non-binair persoon met rood haar en een jurk aan, houdt een rubix kubus vast.

Het is disability pride month en we wilden een post wijden aan stimmen. Stimmen is het zelfstimuleren om een overprikkeling te verminderen en daardoor tot rust te komen. Wanneer mensen denken aan stimmen, denken ze al snel aan fidget toys. Deze zijn er zeker een belangrijk onderdeel van maar het bevat veel meer. Zo is er bijvoorbeeld ook visueel of vocaal stimmen.

Iedereen stimt. We tikken met onze pen tegen ons been wanneer we onrustig zijn tijdens werk, of wiebelen onze voet heen en weer. Deze subtielere vormen van stimmen zijn uitgebreid geaccepteerd. Maar wanneer autistische mensen stimmen, zeker wanneer ze volwassen zijn, hangen er veel vooroordelen aan. Deze vooroordelen zijn onbehulpzaam, onnodig, pijnlijk en validistisch. Niemand is erbij geholpen.

Normaliseer al het stimmen. Ongeacht wie het doet. Er is niets mis met mensen die zichzelf tot rust brengen. Er is niets mis met mensen die met hun handen flapperen en niets mis met mensen die zich terugtrekken met een knuffel of een fidget toy. Stim, als en wanneer je het nodig hebt. Stim en vind je rust.

Videobeschrijving: @wordbondage stimt door een rubix kubus te draaien. Hen heeft rood haar en een scruncie in en een groene jurk aan. Op de video is alleen een zacht geluid van de rubix kubus te horen.

Tags:
Ga naar de inhoud