Ga naar de inhoud

Overlap disabilityactivisme en LHBTIA+ activisme

@annielainey. Annie is een bruine vrouw en zit op een deken op het gras. Ze draagt een regenboogjurk.

Dit jaar is het 5 jaar geleden dat Kate Lynn Blatt van het Amerikaanse Gerechtshof succesvol een zaak mocht aanspannen onder de ADA, de Americans with Disabilities Act. Als onderdeel van de discriminatie waar ze mee te maken kreeg, mocht zij onder andere niet het toilet gebruiken dat bij haar gender paste. De ADA is er om redelijke aanpassingen te doen voor gehandicapte mensen. Transgender mensen moeten vaak eerst een diagnose van genderdysforie krijgen voor ze verder mogen in transitie. Iedereen die meer info wil over de overlap trans-zijn en gehandicapt zijn, raden we aan om dit artikel te lezen.

Deze zaak laat zien dat er veel overlap is in hoe vormen van discriminatie in verschillende gemeenschappen, in dit geval LHBTIA+ en gehandicapte mensen, eruit ziet. Als je bijvoorbeeld kijkt naar discriminatie vanuit het sociaal model handicap heeft jouw lichaam misschien een aandoening, of meerdere, maar komt de handicap uit de maatschappij. De maatschappij is ontoegankelijk en is de reden waarom je aan bepaalde dingen niet kan meedoen. Er zijn geen aanpassingen die er voor zorgen dat je wel mee kan doen.

Andere gemeenschappen ervaren op andere manieren ook uitsluitingen op basis van ontoegankelijkheid. Daarom zouden de LHBTIA+ en de gehandicapte activisten veel van elkaar kunnen leren:
Antivalidisme activisme leert:
• Ook jij hebt recht op toegankelijkheid. Discriminatie op werkt creëert ontoegankelijkheid, en niet het toilet kunnen gebruiken dat bij jouw gender past waardoor de toiletgang belemmerd wordt, is ontoegankelijk.
• Je bent niet teveel als je mensen vraagt om rekening te houden met jou. Dat is ook rondom taal die zij gebruiken voor jou.
• Het is ok als jouw lichaam niet valt in de norm van de wereld. Het maakt jou niet minder mens. Alle lichamen zijn waardevol.
• Het recht op voortplanting is niet alleen voor het standaard gezin.

LHBTI+ activisme leert:
• Jij en/of jouw gezin hoeft niet te voldoen aan de norm om waardevol te zijn. Het is ok iets anders voor jezelf te willen.
• Iedereen heeft het recht te trouwen en daarvoor vechten is het waard. Ook voor gehandicapte mensen die nog geen gelijke rechten daarin hebben.
• Seks is iets om uit te proberen zoals het jou bij jou past.
• Community is belangrijk.

Er zijn zoveel meer voorbeelden te noemen in hoe wij als gemeenschappen van elkaar kunnen leren en waarin we met elkaar overlappen. De beste manier om daar over te leren is om mensen te volgen die zelf beiden queer en gehandicapt zijn, zij weten beter hoe de activisme en die twee werelden overlappen.
Hier wat volgtips:

@annieelainey
@chellaman
@jessicaoutofthecloset
@disabled_eliza
@livingwithclaireity
@the_feeding_of_the_fox
@rvbyallegra
@thedisabledhippie
@aaron__philip
@rosies_cheek
@oh.so.neurodivergent
@nadiabuiter
@nihalesmaaltmis
@ni.rosha
@sinsinvalid
@revivaldisabilitymag
@mia.mingus
@talilalewis
Sky Cubacub (van @rebirthgarments)
@thekymoliver
@keah_maria
@itswalela
@jillianmercado
@mxdevin
@eddiendopu
@pansystbattie

Ga naar de inhoud