Ga naar de inhoud

Een toegankelijke Nederlandse queer scene

Zwartwit foto van een lachende Zwarte vrouw in een rolstoel die in de camera kijkt. Ze houdt de handen vast van een witte vrouw met kort haar en een rugzak. Ze dansen samen in de straten van Amsterdam (fotograaf: Marian Bakker)

Voor deze FAA Pride Month post gaan we terug in de tijd, naar augustus 1998. Toen vonden de internationale Gay Games plaats in Amsterdam. Op zich al bijzonder, maar wat het écht uniek maakte? Het evenement was volledig toegankelijk gemaakt voor D/dove en gehandicapte mensen. Voor de publiekshistorische website DisPLACE schreef Nina Littel (hen/hun) een prachtige blogpost over deze geschiedenis.
 
Tijdens de Gay Games waren niet alleen alle sportcategorieën open voor gehandicapte sporters, ook het volledige randprogramma was toegankelijk gemaakt. Er werd op verschillende manieren rekening gehouden met toegankelijkheid: er waren rustgebieden, gebarentolken en informatie in braille. In gebarentaal heetten de Gay Games trouwens de Queer Games – het gebaar voor “gay” was namelijk vooral gericht op mannen.
 
De queer gemeenschap en de D/dove en gehandicapte gemeenschap kwamen tijdens de Gay Games dichter tot elkaar. Hoewel alle voorzieningen na afloop van de Games helaas al snel verdwenen, is dit event een belangrijke reminder dat de toegankelijkheid van de Nederlandse queer scene nog veel beter kan. FAA strijdt voor een samenleving waarin iedereen welkom is!

Ga naar de inhoud