Ga naar de inhoud

Gehandicapt? Jij mag niet samenwonen of trouwen

een bruine hand met lichtblauwe nagels pakt een stuk taart dat rood, oranje, geel, groen, blauw en paars is aan de binnenkant en wit met gekleurde spikkels aan de buitenkant.

Dit jaar is het precies 20 jaar geleden dat het burgerlijk huwelijk in Nederland werd opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. Eind goed, al goed, toch? Niet bepaald. Vandaag de dag kunnen veel gehandicapte, chronisch zieke en neurodivergente mensen namelijk nog steeds niet samenwonen en trouwen met hun geliefde.

Wanneer je een uitkering ontvangt, moet je aan strenge voorwaarden voldoen. Eén daarvan is de zogenaamde kostendelersnorm: wanneer je een huis met iemand deelt, wordt je uitkering drastisch verminderd of zelfs stopgezet. Dit zorgt er niet alleen voor dat disabled mensen vaak niet bij hun geliefde kunnen zijn, maar ook dat ze meer risico lopen op armoede, financiële afhankelijkheid en geweld van huisgenoten.

FAA vindt de kostendelersnorm onmenselijk en wil die van tafel. Afgelopen maand kreeg de Tweede Kamer hierover een petitie van DeGoedeZaak aangeboden die door meer dan 10.000 mensen ondertekend is. Wij blijven ons hard maken voor financiële zelfstandigheid van disabled mensen en échte huwelijksgelijkheid!

Ga naar de inhoud