Ga naar de inhoud

Internationale vrouwendag

drie mensen van kleur. Links een staat non-binair persoon met roze haar en een stok. Daarnaast twee zittende vrouwen met zwart/bruin haar. Alle drie steken hun vuist in de lucht.

8 maart is internationale vrouwendag, maar ook voor alle vrouwen en meisjes met een beperking?
(📷 bron: Disabled and Here, fotograaf: Chona Kasinger)

Onze @xandrakoster schreef een supersterk artikel over vrouwen en meisjes met een beperking, in het kader van internationale vrouwendag (klik hier om het te lezen). In het VN-verdrag Handicap is een speciaal artikel gewijd aan vrouwen en meisjes met een beperking, omdat zij aantoonbaar meer worden gediscrimineerd dan mannen met een beperking en vrouwen zonder beperking. Een paar voorbeelden hiervan:
Het risico op armoede en sociale uitsluiting bij vrouwen met een beperking is in Nederland sinds 2012 toegenomen van 21,1% naar 24,9% in 2016.
Het risico op armoede en sociale uitsluiting is onder vrouwen met een beperking hoger en meer toegenomen dan bij vrouwen zonder beperking, 14,3% in 2012 en 14,4% in 2016, en hoger dan onder mannen (10,7% in 2012 en 11,7% in 2016).
De toegang tot gezondheidszorg is moeilijk voor dakloze vrouwen en het aantal daklozen is sterk gegroeid de afgelopen jaren (van 17.000 in 2009 naar 31.000 in 2017), vooral door de toename van mensen met een psychiatrische problematiek of licht verstandelijke beperking.
Vrouwen met een beperking zijn twee keer zo vaak werkloos (10,7% in 2016) als vrouwen zonder beperking (5,3% in 2016); vrouwen met een beperking werken minder vaak (54,7% in 2016) dan mannen met een beperking (66% in 2016) en veel minder dan het landelijk gemiddelde (84,6% in 2016).

Eigenlijk is deze groep vrouwen en meisjes onzichtbaar, waardoor er weinig tot geen beleid wordt gemaakt om discriminatie te voorkomen. Dat komt doordat data in Nederland veelal genderneutraal wordt verzameld, of als het wel wordt uitgesplitst op basis van gender, wordt de factor beperking niet meegenomen. Daarnaast is de groep vrouwen en meisjes met een beperking ook heel divers, van onder andere verschillende etnische, religieuze en raciale afkomsten, verschillende financiële omstandigheden en verschillende seksuele gerichtheden.

Hoe inclusief is jouw feminisme? Denk je daarbij ook specifiek aan vrouwen met een beperking? Denk je vervolgens ook aan vrouwen die er niet zo uitzien als jij of die anders leven?

Ga naar de inhoud