Ga naar de inhoud

Bewustwording en acceptatie van autistische mensen

tekening van vier mensen (een vrouw van kleur in een rolstol met een gele jurk aan, een witte vrouw met groen haar, een rode top en een korte spijkerbroek, een vrouw met een groene jurk en een paarse hoofddoek en een man met een stok, rood/oranje haar, een lange grijze broek en een paars vest. Boven deze vier personen is een witte tekstwolk te zien waarin staat ´ik ben autistisch´

Ieder jaar staat april in het teken van bewustwording en acceptatie van autistische mensen. Hier wordt op verschillende manieren aandacht aan besteed. Meerdere organisaties – waarbij helemaal geen autistische mensen zijn betrokken – die zich richten op autisme, focussen op onderzoek naar voorkoming en genezing van autisme. Dit klinkt misschien mooi, maar is niet wat autistische mensen op dit moment nodig hebben. Autistische mensen willen zelf aan het woord worden gelaten, in plaats van dat voor ze wordt bepaald wat ze wel of niet nodig hebben. En wat ze nodig hebben is dat naar ze wordt geluisterd en wordt gezorgd voor middelen die hen helpen hun leven op een zo fijn mogelijke manier in te richten. Want dat kan, bijvoorbeeld door ze niet alleen maar te vertellen dat er wat mis is met ze en dat het beter is dat autistische mensen niet bestaan. ´Genezing´ van autisme opdringen is schadelijk. Ook als er bijvoorbeeld pillen zouden zijn om autistische kenmerken te onderdrukken en ook als er autistische mensen zijn die deze pillen zouden willen slikken, is er niets mis met ze. Zoals @jeanettechedda eerder zei: ‘disability isn’t the tragedy, ableism is’. Een groot deel van de problemen die autistische mensen ervaren, heeft te maken met de manier waarop met ze wordt omgegaan. Met verwachtingen die worden opgelegd. Dat door niet-autistische mensen voor ze wordt bepaald op welke manieren het wel en niet acceptabel is om je leven en sociale interacties in te richten. Deze houding kan en moet beter.

Wil je meer weten van (en niet alleen over) autistische mensen? Volg dan bijvoorbeeld deze instagramaccounts:
@autienelle
@autistictyla
@neurodivergentrebel
@the.autisticats
@rosies_cheek
@oh.so.neurodivergent
@nihalesmaaltmis
@actuallyautistictiktoks
@elisecordaro
@agonyautie
@neurodivergent_dimension

*FAA heeft gekozen voor identity first language, dus ´autistische mensen´ in plaats van ´mensen met autisme´, omdat het grootste deel van de autistische community hieraan de voorkeur geeft. Klik hier voor een artikel daarover. Uiteraard vindt FAA dat iedereen voor zichzelf moet kiezen hoe hen wil worden aangeduid. Autistische FAA-leden hebben deze post opgesteld en deze afbeelding gemaakt.

Ga naar de inhoud