Ga naar de inhoud

Klimaatalarm

1. Vandaag slaat Nederland #KlimaatAlarm. Gehandicapte, zieke en neurodivergente mensen worden echter vaak vergeten en gediscrimineerd als het over klimaatverandering gaat, terwijl wij juist een kleinere CO2-voetafdruk hebben. Deze vorm van uitsluiting heet ecovalidisme. (bron)
2. De gevolgen van klimaatverandering treffen gehandicapte mensen harder. Denk aan extreme hitte en kou, maar ook aan luchtvervuiling en natuurrampen zoals orkanen en tsunami’s. Ook komt dit doordat er geen rekening wordt gehouden met de manier waarop zij veilig kunnen worden geëvacueerd. Sins Invalid noemt gehandicapte mensen om die reden klimaat klokkenluiders. (bron en bron)
3. Als gehandicapte mensen problemen ondervinden van klimaatverandering, wordt dit onterecht afgeschoven op hun fysieke kwetsbaarheid. Maar verschillende onderdrukkende systemen zoals validisme, racisme, armoede en klassenongelijkheid zijn de kern van het probleem. (bron)
4. Duurzaamheidscampagnes die op individuen focussen, stigmatiseren essentiële hulpmiddelen voor gehandicapte mensen. Dat is makkelijker dan de kern van het probleem van vervuiling aanpakken, maar geen echte oplossing. (bron)
5.  Duurzaamheidsacties hebben een vertekende focus. De nadruk ligt bijvoorbeeld op het verbod op plastic rietjes (0,03% van zeevervuiling), terwijl 46% van afval in zee bestaat uit visbenodigdheden. Ander wegwerpplastic (verpakkingsmateriaal), is minder noodzakelijk dan rietjes, maar wordt niet verboden. (bron en bron)
6. Oplossingen voor klimaatverandering zijn vaak niet toegankelijk voor gehandicapte mensen. Deze oplossingen zijn te duur (elektrische auto’s) of niet gebruiksvriendelijk (metalen rietjes). (bron)
7. Gehandicapte mensen hebben minder toegang tot kennis, budget en voorzieningen om zichzelf te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. We zijn vaak vatbaarder voor infectieziektes en er wordt in evacuatieprotocollen en noodhulp geen rekening met ons gehouden. (bron)
8. Ook raken meer en meer mensen gehandicapt door klimaatverandering. Door opwarming van de aarde komen bijvoorbeeld teken én de ziektes die ze verspreiden vaker voor. In de VS zijn er nu jaarlijks meer Lyme gevallen dan HIV/AIDS, Westnijlvirus en malaria gecombineerd. (bron)
9. Maak je geen illusies: ecovalidisme treft gehandicapte mensen niet gelijk. Zwarte mensen en mensen van kleur, arme mensen, vrouwen en non-binaire mensen en vluchtelingen lijden extra zwaar onder de toenemende ongelijkheid die klimaatverandering veroorzaakt.

Ga naar de inhoud