Ga naar de inhoud

Ontstaan van FAA

Het verhaal van Feminists Against Ableism begint in 2018. Een aantal gehandicapte activisten vond elkaar online en besloot de handen ineen te slaan om validisme (de discriminatie van chronisch zieke, gehandicapte en neurodivergente mensen) op de kaart te zetten. Stap één: het oprichten van een Facebookgroep. Hierop konden gehandicapte en chronisch zieke feministen verhalen en ervaringen met elkaar delen, over het validisme dat zij dagelijks ervaren.

Vanuit deze Facebookgroep groeide een kleine kern van activisten, die het collectief Feminists Against Ableism begon. De directe aanleiding voor het vormen van het collectief was de ontoegankelijkheid van grote demonstraties en het gebrek aan aandacht voor validisme. In 2019 gaf Annika Mell een speech namens Feminists Against Ableism tijdens de Women’s March. Ook ging er een Feminists Against Ableism blok mee met de demonstratiemars.

Tegelijkertijd met de fysieke Women’s March in Amsterdam vond ook de Online Disability March plaats, voor en door mensen die er vanwege hun gezondheid en ontoegankelijkheid van de mars niet ter plekke bij konden zijn. De inspiratie van deze online mars werd gevormd door de Amerikaanse Disability March in 2017 en Johanna Hedva’s Sick Woman Theory. Deze voorbeelden lieten ons zien dat als je niet in staan bent om de barricades op te gaan, je je nog steeds kunt verzetten tegen onrecht.

Ook in 2020 en 2021 was Feminists Against Ableism aanwezig bij de Women’s March in Amsterdam, met Jeanette Chedda en Mira Thompson als sprekers namens het collectief. Inmiddels heeft Feminists Against Ableism al op veel verschillende demonstraties gesproken, van woonopstanden tot klimaatprotesten.

Tegenwoordig is de samenstelling van Feminists Against Ableism veranderd, maar intersectioneel anti-validisme activisme is nog steeds de kern van alles dat we doen. Op dit moment bestaat het collectief uit zo’n 15 personen. We organiseren events, adviseren organisaties over validisme en toegankelijkheid, spreken tijdens demonstraties en bijeenkomsten en maken informatieve social media content. Feminists Against Ableism hoopt in de toekomst nieuwe leden toe te voegen aan het collectief. Zodra we daarvoor ruimte hebben, communiceren we dat via onze website en sociale media kanalen.

Wil je meer weten over waarom we als Feminists Against Ableism doen wat we doen? Kijk dan verder op onze website.

Ga naar de inhoud