Vandaag, 3 december, is het Wereld Gehandicapten Dag, ook wel Internationale Dag voor Mensen met een Beperking. Deze dag is door de Verenigde Naties in het leven geroepen om het gesprek over toegankelijkheid en gelijke rechten voor gehandicapte mensen te voeren en dit gesprek om te zetten in concrete acties. Helaas is dit in Nederland nog ontzettend hard nodig. Onze fantastische @jeanettechedda was afgelopen maandag te gast in het TV-programma Pointer (klik hier om de aflevering terug te kijken), om aan een breder publiek duidelijk te maken wat veel mensen in de disability community allang weten, namelijk: Nederland is extreem ontoegankelijk voor mensen met allerlei verschillende soorten handicaps.
Deze ontoegankelijkheid uit zich op allerlei verschillende gebieden: rolstoelgebruikers kunnen in ontzettend veel café’s en restaurants niet naar binnen of wel naar binnen maar niet naar het toilet, ze kunnen van veel bus- en tramhaltes geen gebruik maken, ze worden geweigerd op veel scholen – ook scholen die claimen inclusief te zijn – en zo is er nog veel meer te noemen. Ook mensen met allemaal andere beperkingen, zoals doof zijn, niet kunnen spreken, Syndroom van Down, worden op veel plekken geweigerd. Niet omdat ze niet mee kúnnen doen, maar omdat ze niet mee mógen doen. Want in Nederland worden mensen die niet aan een subjectieve ‘norm’ voldoen, maar al te vaak buitengesloten. Ze mogen niet naar school en ze mogen niet werken. Omdat gehandicapte mensen zo apart worden gezet, hebben veel niet-gehandicapte mensen geen idee van de problemen waar ze mee te maken krijgen, niet zozeer door de handicap zelf, maar vooral ook door hoe in de maatschappij met handicap wordt omgegaan. Concrete plannen om de discriminatie van gehandicapte mensen tegen te gaan, zijn ondertussen nergens te vinden.
Wat kan jij doen om de positie van gehandicapte mensen in Nederland te verbeteren?
– lees je in. kijk bijvoorbeeld op onze website naar verschillende artikelen, speeches en podcastafleveringen waarin het gehandicapte perspectief centraal staat en ontdek dat het in Nederland echt niet zo goed is geregeld als je misschien had gehoopt of gedacht.
– volg gehandicapte content creators en leer van hun perspectieven en steun ze financieel als dat tot je mogelijkheden behoort.
– luister naar gehandicapte mensen en geloof ze. Je kan niet voor een ander bepalen of diegene wel of niet wordt gediscrimineerd, alleen op basis van je eigen ervaringen.
– gemeenten zijn verplicht een lokale inclusie agenda te hebben, waarin wordt uitgelegd hoe de gemeente toegankelijk wordt gemaakt. Neem contact op met je gemeente om na te gaan of en op welke manier hieraan wordt gewerkt.
– op 16 maart 2022 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Zoek naar toegankelijkheid in de partijprogramma’s en benader partijen als je vindt dat iets beter kan en moet.