Ga naar de inhoud

Neurodivergentie en queer-zijn

afbeelding van een met witte strepen getekend brein over een verzameling van verfvlekken in allemaal verschillende kleuren

Uit onderzoek blijkt dat grofweg 70% van neurodivergente mensen queer is, tegenover 30% van neurotypische mensen. De overlap tussen neurodivergentie en queer-zijn is groot. Als je queer mensen wil steunen, steun je daarmee automatisch ook neurodivergente mensen.

Het is nog niet helemaal duidelijk waardoor deze overlap is ontstaan. Dit kan komen doordat neurodivergente mensen zich minder aanpassen aan de opgelegde normen en verwachtingen, maar het kan ook genetisch zijn bepaald. De combinatie van marginalisaties (neurodivergent-zijn en queer-zijn) kan ervoor zorgen dat neurodivergente queer mensen met veel stigma’s en taboes te maken krijgen. Zo zijn er mensen die het queer-zijn van neurodivergente mensen bagatelliseren door hun neurodivergentie. FAA wil benadrukken dat alleen jijzelf voor jezelf kan bepalen hoe je seksualiteit in elkaar zit. Hoe jij jezelf identificeert is helemaal valid, ook als dat door de jaren heen verandert. Het is een zoektocht die geen vast eindpunt hoeft te hebben.

Het is belangrijk dat meer onderzoek wordt gedaan naar deze thema’s, zodat neurodivergente queer mensen meer support krijgen en er meer begrip is voor hun verschillende identiteiten. Vind je het interessant om hier meer over te lezen? Bezoek dan eens deze accounts, die posts hebben besteed aan neurodivergentie en queer-zijn:
@the.autisticats
@neuro_divers
@autism_sketches
@sensoryhuman

Ga naar de inhoud