Ga naar de inhoud

FAA en GeenDorHout over de coronapas

Op alle tien de slides is het logo van Feminist Against Ableism en GeenDorHout rechtsboven te zien. Elke slide heeft een beeldvullende donkergroene balk waar de titel van de slide op te lezen valt. De titel is links uitgelijnd. Daaronder heeft elke slide een mintgroene achtergrond waar zwarte tekst en tekens op te zien zijn, ook telkens links uitgelijnd. De titel van de eerste slide is: 'FAA en GeenDorHout over de coronapas' De tekst op de eerste slide is: "Het idee van een coronapas is in de basis goed. De bedoeling ervan is om veiligheid te garanderen voor iedereen. Dat gaat momenteel op meerdere manieren mis. In deze uitgebreide post leggen FAA en GeenDorHout dit uit."

Het idee van een coronapas is in de basis goed. De bedoeling ervan is om veiligheid te garanderen voor iedereen. Dat gaat momenteel op meerdere manieren mis. In deze uitgebreide post leggen FAA en GeenDorHout dit uit.

De coronapas vervangt andere maatregelen, zoals 1,5 meter afstand van elkaar houden. De coronapas zou juist in combinatie met andere maatregelen gebruikt moeten worden.

Gevaccineerde mensen die wel besmet zijn met Covid-19, krijgen alsnog een QR-code en kunnen nog steeds mensen besmetten (ook al is deze kans aanzienlijk kleiner dan bij niet-gevaccineerde mensen die besmet zijn). Dit is met name een risico voor mensen die een kwetsbare gezondheid hebben.

Mensen uit gemarginaliseerde groepen (denk hierbij aan: weinig leefgeld, laaggeletterd, migrant) worden benadeeld als testen voor toegang geld gaat kosten. Zij hebben namelijk minder toegang tot geld, een smartphone, printer, sociaal netwerk.
Ook mensen die niet gevaccineerd zijn (door bijvoorbeeld onjuiste of ontbrekende voorlichting) worden door de huidige coronapas getroffen.

FAA en GeenDorHout zien ook problemen bij de uitvoering van de coronapas, bijvoorbeeld bij horecagelegenheden. In de volgende slides leggen we dit uit.

Ze doen alsof ze ‘niet discrimineren op medische status’, MAAR: hiermee discrimineren ze juist op medische status. De mensen die tot de risicogroep behoren kunnen per definitie niet naar de horecagelegenheden die weigeren de coronapas te controleren.

De bewering van horecagelegenheden om niet op medische status te willen discrimineren is extra wrang omdat de locaties in kwestie vaak helemaal niet toegankelijk zijn. Ze zijn bijvoorbeeld niet rolstoeltoegankelijk, hebben geen toegankelijke toiletten en zijn niet prikkelarm.

Wat gaat er mis bij horecagelegenheden die de coronapas weigeren te controleren?”
Onder de titel is een blauw omlijnd pasje te zien dat lijkt te hangen aan de groene balk waar de titel van de slide op staat. In het pasje is een donkerblauwe hastag te zien met daarachter het cijfer drie.
Dit betekent dat de “inclusiviteit” van deze horecagelegenheden alleen bedoeld is voor bepaalde groepen, namelijk (overwegend) niet-gehandicapte mensen die weigeren zich te laten vaccineren.
Dit is geen inclusie.

Toegankelijkheid is geen leuke extra, of iets optioneels. Het is een basisrecht voor iedereen. FAA en GeenDorHout willen dat de coronapas voor iedereen en op iedere plek toegankelijkheid en veiligheid biedt.

Lees het volledige statement van GeenDorHout over de coronapas op hun website.

Ga naar de inhoud