Ga naar de inhoud

Zieke vrouwen* zijn een feminist issue

Teveel chronisch zieke vrouwen zijn thuis, in bed of op de bank, een ernstige mate beperkt door chronische ziektes die nog onvoldoende begrepen worden omdat vrouwen bij voorbaat al als hysterisch worden gelabeld en hun aandoeningen niet belangrijk genoeg worden gevonden om er een zak onderzoeksgeld tegenaan te smijten. Al helemaal wanneer het niet om witte vrouwen gaat, maar om zwarte vrouwen en vrouwen van kleur, over wie de maatschappij denkt dat hun huid ‘dikker’ is of hun psyche zo ‘exotisch’ dat hun lichamelijke klachten vast wel mee zullen vallen.
En omdat we als samenleving vrouwen die hun huis nauwelijks uit kunnen of die hun dagen in pyjama of joggingbroek op de bank slijten niet al te serieus neigen te nemen, en omdat deze vrouwen nauwelijks energie overhebben om méér te doen dan enigszins voor zichzelf te zorgen, worden hun stemmen onvoldoende gehoord. Niet alleen artsen, maar ook het algemene publiek lukt het vaak niet om zonder vooroordelen naar onze boodschap te luisteren.
Maar feministen zouden dat wel moeten doen. Als jij jezelf een feminist noemt, roep ik je op om vierkant achter vrouwen met ziektes als ME, fibromyalgie, Lyme, lupus, POTS, EDS, vrijwel alle autoimmuunziektes enz. te gaan staan. Schuif ons niet direct in het hokje ‘hysterisch’, maar verdiep je in de materie en besef je hoe de manier waarop je misschien hebt geleerd naar ons te kijken niet klopt.

Wij verdienen een samenleving die naar ons luistert. Wij verdienen artsen die ons serieus nemen in plaats van ons met extra trauma’s opzadelen. Wij verdienen een enorme hoeveelheid onderzoeksgeld naar onze aandoeningen, want als er nauwelijks onderzoek is, natuurlijk blijven onze aandoeningen dan onbegrepen – duh. Wij verdienen een volwaardige plek in de wereld.

Misschien zouden we dan minder ziek hoeven te zijn, als er behandelingen en misschien zelfs geneesmiddelen kunnen worden gevonden. Misschien ook zouden we nog net zo ziek zijn, maar minder gehandicapt omdat de samenleving meer rekening met ons houdt en niet allerlei obstakels in onze weg zet. Het belangrijkste is dat we een menswaardiger bestaan zouden hebben. Want wij zijn geen tweederangs burgers.

Zieke vrouwen* zijn een feminist issue en ik ben een Zieke Feminist.

Tamar

Ga naar de inhoud