Ga naar de inhoud

Vrouwenlichamen verdienen dezelfde medische zorg als mannenlichamen

Vrouwen worden nog steeds vaak behandeld als hysterische wijven wanneer ze medische hulp zoeken. Ze krijgen andere behandeling dan mannen als het gaat om pijnmanagement (namelijk; minder snel pijnstillers, maar wel eerder kalmerende middelen). In trials worden vaak mannen gebruikt waardoor er een scheef beeld ontstaat van aandoeningen en reacties op medicatie. Tegelijkertijd hebben vrouwen vaker chronische pijn en vaker auto-immuunziekten dan mannen. Als het gaat om behandeling van vrouwen/vrouwenlichamen is er in de medische sector nog véél winst te behalen.

Een kleine greep uit reacties van artsen op mijn ziekte; ‘je zal wel een eetstoornis hebben’, ‘als je kinderen krijgt gaat het vast over’, ‘je klachten zullen wel psychisch zijn’ (er is geconstateerd van niet), ‘het zal wel door stress komen’, ‘jonge vrouwen met type A-persoonlijkheden hebben vaker klachten’.

Ik heb een aandoening die 8 keer vaker voorkomt bij vrouwen en waarbij 15-20% niet opknapt door behandeling; het gaat om wereldwijd miljoenen vrouwen voor wie al decennia lang geen goede behandeling is en die te horen krijgen ‘wat je nu nog hebt aan klachten zal wel psychisch zijn’. De medische wereld moet leren luisteren naar vrouwen en vrouwenlichamen dezelfde medische aandacht geven als mannenlichamen.

Kia

Ga naar de inhoud