Ga naar de inhoud

Online actievoeren voor iedereen!

Online actievoeren voor iedereen!

Jammer genoeg hoorde ik vorig jaar pas in oktober over de Online Disability March. ‘Dan ga ik op zondag 8 maart 2020 zéker meedoen’, dacht ik toen. ‘Kan ik eindelijk ook eens een actieve bijdrage leveren aan een protest waar ik achter sta.’ Vorig jaar waren er diverse acties waar ik aan mee had willen doen. Maar dat ging helaas niet vanwege onder meer m’n halve batterij. Hadden die acties maar een online-versie gehad. Dan had ik zeker meegedaan!

De Online Disability March laat zien dat het wél kan: een mars voor iedereen van wie het lichaam om wat voor reden dan ook het niet toe laat op straat te protesteren. Dit is een initiatief van Feminists against Ableism. Oftewel de Feministen tegen Validisme: discriminatie van mensen met een beperking. Deze feminsten lopen mee tijdens de Women’s March op 8 maart. Maar er is dus ook een online-versie en dat vind ik helemaal fantastisch. De Online Disability March is ècht een volwaardige mars waaraan je vanuit huis mee kunt doen. Feministen geven dus het goede voorbeeld, ik hoop dat anderen zullen volgen.

Hard nodig
Ik ben solidair met voorvechters van vrouwenrechten van de Women’s March. En mooi dus dat juist binnen deze beweging ook een groep is die zich sterkt maakt voor de gelijke behandeling van mensen met een beperking. Een goede actie! Als je hier ook aan mee wil doen, dan kun je je verhaal nog vóór 6 maart inzenden op www.onlinedisabilitymarch.nl. Ik heb dat natuurlijk al gedaan! Je verhaal komt dan op zondag 8 maart op hun website, op Twitter en dit jaar voor het eerst ook op Instagram. Het thema is dit jaar ‘mensenrechten’ en dan vooral het VN-verdrag handicap. Vorig jaar is dit verdrag gepresenteerd en de conclusie is dat de positie van mensen met een beperking erop achteruit is gegaan. Het thema dit jaar is dus hard nodig! Lees meer op de website van Online Disability March [link naar www.onlinedisabilitymarch.nl] over waarom protesteren voor het waarborgen van de rechten van gehandicapten belangrijk is!

Ook andere demonstraties
Maar goed, of je nou boer bent of bouwer, leraar of verpleegkundige: sinds vorig jaar wordt er sowieso flink gedemonstreerd in Nederland en met sommige acties had ik best mee willen doen. Zo had ik er graag bij willen zijn vorig jaar 10 maart in Amsterdam: de grote Klimaatmars, waar wel zo’n 40.000 mensen op afkwamen. En ook bij de Klimaatstaking in Den Haag in september, waar ongeveer 35.000 jongeren en volwassenen aan deelnamen. Ik ben solidair met de leraren en personeel in de zorg die staakten en dat had ik zeker willen tonen. In mijn eigen gemeente was onlangs een mars door de binnenstad die was georganiseerd door de Utrechtse Klimaat Coalitie. Daar zou ik ook wel aan mee hebben willen doen!

Meeprotesteren
Maar behalve online delen, retweeten en petities ondertekenen, kon ik niet veel doen. En dat is ook voor een actie een gemiste kans. Daarom roep ik op: maak voor alle demonstraties voortaan ook een online versie. Ik kan vanwege m’n gezondheid die het af laat weten niet deelnemen aan drukke demonstraties in ontoegankelijke binnensteden, waar ik ook nog eens een vermoeiende reis naartoe zou moeten maken. Voor de gezonde medemens kan ik overigens ook verschillende redenen bedenken waarom ze wel mee wil protesteren maar dat simpelweg niet kan. Maar laat ik het even bij mezelf houden. Ik ben weliswaar chronisch ziek, maar ik ben Able to protest online! Kijk maar!

Heb jij dat ook wel eens? Dat je de kriebels voelt om mee te doen met een protest, een actie of een demonstratie, maar dat je dat door je beperking niet kan? En zou jij wel meedoen aan een online versie van zo’n demonstratie?

Astrid van der Plank

Ga naar de inhoud