Ga naar de inhoud

Ervaringsverhaal van Morgan

Ik ben aseksueel (ace), queer, trans femme en daarnaast ook neurodivergent (autistisch en ADHD-er). Er zijn meerdere manieren waarop mijn queer en neurodivergent zijn elkaar mogelijk beïnvloeden.

Een aspect daarvan is dat veel van het offline queer leven draait om het uitgaansleven. Mijn prikkelgevoelige brein kan dat vaak niet hebben, zeker niet in combinatie met de reistijd en het laat naar bed gaan. Dus wat dat betreft ben ik qua queer contacten toch vaak aangewezen op online contacten. Gelukkig heb ik via die weg een aantal leuke queer mensen leren kennen, waaronder overigens mijn huidige partner, die trouwens zo ook nog wat over zichzelf ontdekt heeft, want ze dacht dat ze hetero was.

Met prides speelt eigenlijk hetzelfde issue, veel prikkels. Ik ben wel een keer naar de Pride Walk van de Queer Pride Groningen geweest, omdat daar mensen waren die ik online kende. Het was de moeite waard, maar ik ben na de walk al vrij snel weer richting station gegaan en merkte in de trein terug dat het wel veel prikkels geweest waren.

Ik heb trouwens pas vorig jaar uitgevonden dat ik ace ben. Onze maatschappij is doordrongen van het idee dat seks leuk is en erbij hoort. Daardoor duurde het tot mijn 45ste levensjaar voordat ik me er bewust van werd dat ik eigenlijk die behoefte aan seks met andere mensen niet zo heb. En dat de aantrekkingskracht die ik naar mensen voel geen seksuele is. Ik weet eerlijk gezegd niet of mijn neurodivergent zijn daar invloed op heeft gehad. Misschien wel. Ik vind het vaak lastig om te bepalen wat ik voel, zeker in mijn lichaam.

Ik denk in ieder geval dat mijn autisme het makkelijker maakt om lak te hebben aan hoe dingen ‘horen’ in onze maatschappij en gewoon mijn eigen plan te trekken. Dat zie ik ook terug in de  manier waarop mijn partner en mij onze queer relatie vormgeven en met elkaar omgaan: door bij elkaar zonder schaamte onszelf te zijn.

Om even af te sluiten met een quote van Rita Mae Brown:
“The reward for conformity is that everyone likes you but yourself.”

Ga naar de inhoud